torsdag 8. august 2013

Hvalsafari Andenes

Fadesen på Island hadde satt sine spor. Vi hadde ventet til siste dag og da dagen var kommet, hadde været satt en stopper. Siden hadde vi vært lystne på revansj. Nå var vi ferdig med gjørmete skogsveier og hadde kommet oss opp på den asfalterte veien igjen. Vi hadde forhåndsbooket både vær og hval og safarien var i boks. Arrogant eller ei, hvalsafari folka garanterer spotting eller ny tur eller pengene tilbake (minus administrative kostnader - 100 kr). Det måtte bli suksess.

Vi parkerte i Hamnegata 1 i Andenes og gikk inn i lokalet. Her ble vi delt inn i grupper. Norsk, engelsk og tysk. Guidene var kyndige og snakket veldig mange språk, polsk, spansk, portugisisk, you name it. Her skulle alle føle seg velkommen og forstått.




Vi ble geleida rundt omkring i lokalene og fikk høre litt om spermhvaler, byttedyr og hva vi kunne forvente oss. Størrelse, levemåte og områder. At det for eksempel bare fantes hann spermhvaler utenfor Norge visste ikke jeg, ei heller de fleste andre entusiaster som trippet rundt i de forskjellige temarom. Hunnene holder nemlig til i varmere farvann. Det er som det var hos meg og Rebecca før vi møttes. Jeg trakk ut i elvene for å fryse, mens hun stakk på studietur til syden. Her lesket hun seg med paraply drinker i skjønn forening med sol og strand. Jeg derimot skvulpet i meg kafferelaterte produkter for å ønske en snev av varme velkommen mens jeg viftet bort igler og mygg.

Da vi var ferdig rundt omkring på museumet, satte vi oss i bilen og kjørte bort til Andenes fyr. Her parkerte vi bilen og gikk ombord i den pensjonerte fiskebåten, som nå var brukt i jakten på hval.



Turen ut tok lang tid, og selv om det var forholdsvis varmt på land, TA MED DEG KLÆÆÆR!! Det er kaldt ute på sjøen.

2-3 timer var vi ute på stedet spermhvalene holdt til. Kapteinen senket en mikrofon nedi og hørte etter klikkelyder. Etterhvert som han lyttet dukket verdens største rovdyr opp. De kan holde pusten i over en time, så det kan ta lang tid, men her hadde vi vært heldige. Hvalen lå ikke mer enn 30-60 meter vekk fra båten. Det var en magisk følelse og se dyret blåse en sky av vann og luft og dårlig ånde skrått opp i været. Og hva annet kan man si når den store sporen gikk himmelhøyt i været, ja nei der var vi enige, steike, det var rått!








Vi fikk se 3 spermhvaler til sammen og kan anbefales på det varmeste. Under er en link til hvalsafarien på Andenes.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar